Az adatigénylés eredménye 2015. évi falunapról

Szihalom községben a lakosság nagy része elégedetlenségét fejezte ki a helyi önkormányzat és a lakosság kozötti kommunikáció tekintetében. Az általános vélemény szerint a helyi, önkormányzati szervezésű rendezvények, nem első sorban az itteni lakosság érdekeit szolgálja. Közérdekű adatigénylésünkre érkezett dokumentumokat kiértékeltük, és mellékletként most közzétesszük az értékelés eredményét.

A csatolt falunap.pdf fájl az általunk készített összegzést tartalmazza, míg a másik kettő fájl a rendezvény kapcsán kötött szerződésekről készült másolat. Érdekes megfigyelni, hogy a rendezvény szervezésre kötött szerződést ki írta alá az önkormányzat, illetve a szolgáltató cég képviseletében.

CsatolmányMéret
PDF ikon falunap.pdf40.03 KB
PDF ikon 2015_rendezveny_szervezes.pdf490.05 KB
PDF ikon 2015_sator_szerzodes.pdf2.06 MB
PDF ikon 2_valasz.pdf137.96 KB
PDF ikon diagram.pdf30.21 KB

Az adatigénylésre kapott dokumentumok megérkezése után, kiegészítésként kértem, hogy a bevételekre vonatkozó adatokat egészítsék ki. Ennek eredményét a 2_valasz.pdf fájl tartalmazza. Sajnos a bevételek oldalon nem szerepelnek sem a "kóstóló jegyek", sem pedig a "lakodalmas" vacsorák jegybevételeiből származó összegek.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor nem is szedtek pénz ezeken az eseményeken? Vagy a pénz a szervező céghez került? Végül, de nem utolsó sorban pedig a nagy kérdés az, hogy kinek van haszna ezekből a rendezvényekből? Tovább >>

Természetesen Ezekre a kérdésekre is kerestük a válasz, és ezért megkerestük Szihalom polgármesterét, aki szívesen válaszolt kérdéseinkre. Bóta József Sándor polgármester a következő válaszokat adta munkatársaink kérdéseire:


H.K.E.: Ön milyen kapcsolatban áll a Gaszting Kft. –vel?

Én 50% -ban tulajdonos vagyok, valamint ügyintéző; a feleségem pedig az ügyvezető.

H.K.E.: Pontosan mi szerepelt a „rendezvényszervezés” megnevezés alatt?

Étkeztetés és minimális szállás biztosítás az önkormányzat irányába. Azért így lett feltüntetve, mert ha étkeztetés és szállás kerül a számlára, akkor az az önkormányzatnak minimum 800.000 Ft plusz költséget jelentett volna, az SZJA miatt. De még a nélkül sem futotta ki a költségeket a kifizetett összeg.

H.K.E.: Hány fő volt, akit meg kellett vendégelni?

Pénteken: kb. 250 fő Szombaton: kb. 250 fő Vasárnap: kb. 250 fő. ebéddel, vacsorával péntekre, reggelivel, ebéddel és vacsorával számolva szombatra, reggelivel, ebéddel vasárnapra, számoljunk kb. 1000 főve.

H.K.E.: Miért pont a Gaszting Kft. –vel szerződött az önkormányzat?

Mert nem volt más jelentkező. A Juventus-Panoráma Kft. sem vállalta el, az előzőekben elszenvedett dolgai miatt. Így végül a minőség okán döntöttünk a Gaszting Kft. mellett.

H.K.E.: Kértek több rendezvényszervező cégtől is ajánlatot a rendezvény lebonyolítására?

A Juventustól. De nem vállalták el.

H.K.E.: A lebonyolításban segédkező, az önkormányzat kötelékébe tartozó munkaerő milyen rendszerben dolgozott?

Mindenki ingyen, önkéntes alapon vállalta, természetesen az étkezésekre meg voltak hívva, és részt is vettek rajtuk.

H.K.E.: Miért került ennyi pénzbe a zsűri elnökének utazási költsége?

Azért, mert Kalocsáról érkezett, ami azt jelenti, hogy Kalocsa-Budapest-Eger volt az útvonal. És ez kétszeri alkalommal, ugyanis egy előkészületről beszélünk, illetve egy lebonyolításról, amikor ide utazott.


Természetesen kaptunk információt a rendezvények lebonyolításában segédkező "önkéntesektől" is. A nyilatkozatukhoz a nevük elhallgatását kérték, az esetleges későbbi retorzióktól tartva. 

Több önkéntes azt nyilatkozta, hogy a rendezvényeken a részvétel ugynan nem volt kötelező, csak "erősen ajánlott". Az önkormányzati fenntartás alatt álló intézmények állománya, valamint a közmunkások is nagy számban szerepeltek a rendezvényeken. A közmunkások közül elmondták, hogy mindhárom napot végig kellett dolgozniuk, reggeltől estig, és cserében egy nap csúsztatást kaptak. Azt is elmondták, hogy volt olyan eset, amikor egyik közmunkás sem jelentkezett önként a munkára, ilyenkor kijelölték, hogy kinek kell jönnie.

A Bóta József Sándor polgármester is az interjú során többször elmondta, hogy a rendezvényekből, nem hogy anyagi hasznuk nem származott, de még meg nem térült kiadásaik is keletkeztek.

És ismét felmerül a kérdés: kinek éri ez meg, ha senkinek?

 

Riporter: Hajnády K. Endre