EGY SVÁJCI FALUBA, AZAZ EGY ADÓPARADICSOMBA „KÖLTÖZNEK” A MAGYAR MILLIÁRDOSOK

Nagyon felkapott a magyar vállalkozók körében is egy apró svájci település, Appenzell. Olyan milliárdosok állandó lakcíme található ott, mint Csányi Sándor fia, az egyik Mol-leányvállalat elnöke, Zsuga János vagy a volt MFB-vezér Erős János – számol be a Világgazdaság.

A 6000 lelkes település nem csak a turisták körében kedvelt, mintegy 1500 svájci cég székhelye is egyben. A Ceginfo.hu szerint a magyar cégek is felfedezték az adóparadicsomot.

A budapesti értéktőzsdén jegyzett Appeminn Nyrt. harmadát tulajdonoló Lehn Consulting AG, a Sumba Ag, az Aquitano AG is appenzelli címmel rendelkezik. Ugyanerre a címre lett bejegyezve Erős János külföldi lakcíme, aki nem mellesleg a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. egykori vezérigazgatójaként lett közismert.

 

Zsuga János az 1000 milliárd forintos FGSZ Földgázszállító Zrt.-ben svájci lakcímet adott meg, de a lakcím tulajdonosa állítólag nem is hallott az albérlőjéről. Csányi Sándor fia, Csányi Attila, aki az apja agrárcégeit irányítja több nagyvállalatban is appenzelli lakcímeket adott meg; a Bonafarmban, a Pick Szegedben, a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-ben. Csányi jelezte a Világgazdaságnak, hogy a címek módosítását már kezdeményezte, de egyelőre a hivatalos iratokon nem ez látszik. A lap annak is utána járt, hogy az érintettet személyek életvitelszerűen nem élnek a településen.

Forrás: alfahír.hu