Isten háza mindenki előtt nyitva áll

Vagyis majdnem mindenki előtt. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatja ma, 2017-ben, itt Európa közepén, Magyarországon. A szólás, amit a tiszteletes urak és a hívők mindig olyan szívesen ismételgetnek közhelyesen, így 2017 januárjában teljesen értelmét vesztette. Na, nem azért, mert nem divat már látogatni Isten házát. Egészen más dolog van a háttérben. 

2017. január. Évek óta nem látott hideg idő tombol hazánkban. A vasúti közlekedés szenved, még egy szerencsétlen Miskolc-Budapest IC sem képes 15-30 perc késés nélkül megtenni az útját. Az emberek foga kocog a hidegtől, és mindenki jó mélyen a tárcája aljára néz, számolva, gondolkodva, hogy fog kijönni ezen a télen a fűtésből. És vannak olyanok, akiket ilyen gondok nem gyötörnek. Akiket nem érint a vasúti közlekedés akadozása, vagy a téli tüzelő gondja.

Ők az utcán telelnek. Ott alszanak, esznek, próbálnak túlélni. Nyilván a hontalanokról sok mindenkinek van sok fajta véleménye. De egy valamiben egyezzünk meg: egyetlen embernek sem szabadna halálra fagyni egy európai országban, sőt sehol sem! Pedig kérem, hazánkban egyes források alapján már több, mint 100-ra tehető a halálos áldozatok száma, miközben a mentők, a rendőrség és egyéb civil szervezetek eszüket veszve güriznek, hogy több és több fedél nélküli embert jutassanak hajléktalan szállókra, ideiglenes befogadó otthonokba. De sajnos az ő erejük és kapacitásuk is véges. Ezt jól mutatja a fenti szám. 

Mikor az ember ilyeneket olvas, akaratlanul is elgondolkodik: de mégis, a fentebb említett helyeken kívül, ugyan hová mehetnének, ha azok megteltek? Aztán kigyullad a kis lámpa a fej felett: templomok, parókiák, plébániák, kápolnák stb. Épületek, amik valamelyik egyház kezében vannak, és kvázi üresen konganak. Gondoljunk csak bele egy átlagos vidéki templom méreteibe. Hatalmas belső tér, és szinte kiasználatlan. Nyilván egy szent hely, az Úr háza. De a Tíz Parrancsolatból a második, hogyan is szól? "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!" Tehát? Meg kell nyitni a templomok kapuit, és engedni kell, hogy a fagyhalálra ítélt éhező, fázó és kilátástalan helyzetben lévő emberek meghúzzák ott magukat., mert ez Isten tanítása. Legalábbis ennek kellene történnie. 

De ez itt Magyarország emberek! Ez itt Európa, 2017-ben! A templomok kapui csukva maradnak, sőt ha lehet, még egy reteszt is tolnak rá az ajtóra belülről. A selyembe és bársonyba öltözött tiszteles urak fejüket elfordítva "skippelik" át ezt a telet is, csak úgy, mint a többit. Vasárnaponként kényelmesen kiszálnak a fűtött milliós autóikból, a templom parkolóban megállva, aztán besietnek, megtartják az Istentiszteletet, majd irány haza a melegbe. Erre a kis időre pedig szerencsétlen hajléktalanok is helyet kapnak a templomokban,.hogy hallgathassák az igét. Az Úr szavát, amit a papok tolmácsolnak földi gyermekeinek. Prédikálnak a szeretetről, az elfogadásról, a segítségről, felebarátaink szeretetéről. Aztán elropogtatnak egy ostyát, és kettőre zárják a templom kapuját, miközben a Szentatya Rómában, megengedi a gyermekes anyukáknak, hogy a mise alatt ha gyermekük éhes, megszoptassák őjket! Ámen.