Jelentés az alagútból  (Avagy: vannak szemét dolgok!)

Valamikor réges-régen még a vasút mellett, egy kisebb sóder bányából lett a szemétgyűjtő. Ellenőrizetlenül gyűlt oda Szihalom és a környék mocska. Gyengébb és erőteljesebb erőfeszítések történtek a felszámolására, sajnos eredménytelenül. Aztán néhány évvel ezelőtt végre került egy kis pénz és a régióban több település dicstelen ékét végre eltüntették. Betakarták földdel. Mindenki boldog, hisz rendeződött az ügy.

De, sajnálatos módon az egész elkezdődött elölről, csak a község másik végén!

2000 táján a Maklár felé vezető út mellett bányaművelést végeztek a szükséges engedélyek beszerzése nélkül. Gigantikus mennyiségű föld vándorolt az autópálya építésekhez. Sajnos a község ebből  annyit biztosan kapott, hogy a nyakába szakadt a helyreállítás kötelezettsége. Bár, már nem arra a polgármesterre, aki ezt a kapitális baklövést elkövette, hanem az utódjára.

Szóval az utódja is küzdött a problémával. Felvetődött a gondolat, hogy jó lenne cross-motor pályának. Próbálkoztak a záportározó gondolatával is. Mivel a gödröt nem temették be, időnként megbírságolták a falut.

Lehet, hogy még a 2010 előtti ciklusban felvetődött a gondolata, de már a jelenlegi polgármester regnálása alatt született döntés, hogy építési törmelékkel kell feltölteni. Alapjában véve ez egy elfogadható megoldás—lett volna! Lett volna, ha megteremtik a szükséges feltételeket, hogy csak szigorúan építés törmelék kerülhessen oda! De nem így történt! Nem kerítették körbe, nem helyeztek ki mellé őrt, nem kamerázták be. A mulasztások következményeként boldog-boldogtalan ide hordja a szemetét. A környező településekről is! Időnként egy dózer betúrja a gödörbe a szemetet és kész.  Semmiféle engedély és technológia nélkül! Ismereteim szerint azért nem lehet mindenfélével feltölteni, mert vízbázis húzódik alatta a mélyben, de anélkül sem lehet. Hát a vízbázisnak már ’reszeltek’! Maga a jelenlegi polgármester is beismerte, be kellett volna kamerázni a helyet. De, nem tették és most sem tesznek semmit! Nagyon gyenge próbálkozás a behajtást akadályozni próbáló árok az úton keresztbe! Már ide kaptak a szemetelők! Aki nem tudja a piszkát beljebb vinni, leszórja oda, ahol az ’ámen’ éri.

Persze mindemellett a kerékpárutat keresztező földutak behajtóinál is tele az út két széle szeméttel. Azt a szennyet nem önkénteseknek kellene időnként összeszedni, hanem az illetékeseknek megakadályozni, hogy lerakhassák oda. A kameráknak itt is volna visszatartó ereje! (Talán még az olykor felbukkanó, keményen dolgozó leányok is máshová költöznének, mert nem hiszem, hogy a kedves kuncsaft boldogan bazsalyogna a kamerába, amint az ügylet létre jön!)

Az idő múlik a szemét meg csak gyűlik, egyre csak gyűlik.

Videó: 
Vincze József