Meghalt a világhírű brit drámaíró

Sir Arnold Wesker több mint 50 színdarabot írt, amelyek közül itthon legtöbbször A konyhát tűzték műsorukra a színházak. 83 éves volt. A Sir Arnold Wesker halálhíréről beszámoló The Guardian úgy fogalmaz: a szerző a huszadik századi drámairodalom kulcsfigurája volt, aki több mint öt évtizeden keresztül alkotott.

Wesker több mint ötven, jellemzően erősen politikus színdarabot írt, de megjelentek esszékötetei, versei, novellái és gyerekmeséi is. Első regényét, a korai, Gyökerek című színdarab főhőséről szóló Honey-t 2005-ben jelentette meg. Műveit 18 nyelvre fordították le és világszerte játsszák.

1932. május 24-én született Londonban. Az ötvenes években figyeltek fel rá először, amikor – több más, munkásosztályból származó íróhoz hasonlóan – besorolták a „dühös ifjak” generációjába, bár Wesker elutasította a címkét. 1957-es, azóta is világszerte játszott, A konyha című darabja után a brit dráma egyik hangadójává kiáltották ki.

„Nem számít, honnan jöttél. Nem azért leszel jó író, mert a munkásosztályból származol, és nem is azért, mert egyetemet végeztél. Azért vagy jó író, mert jó író vagy: csak a munka számít, nem a címkék” – mondta 2006-ban a BBC Radio 4 műsorában.

Élete során dolgozott könyvesbolti asszisztensként, ácsként, vízvezeték-szerelőként, de politikai aktivizmusa miatt, 1961-ban börtönbe is zárták egy, a nukleáris fegyverek elleni békés tüntetésen való részvétele miatt. 2006-ban lovaggá ütötték. Első verseskötetét 2008-ban, már Parkinson-kórtól szenvedve jelentette meg.

Magyarországon legtöbbet játszott drámája A konyha, de játszották az Annie, Anna, Annabella, a Lakodalom, az Annie Wobbler, A királynői katonái című műveit is. A Gyökerek 1964-es bemutatóján a Nemzeti Színházban a főszerepet Törőcsik Mari játszotta.