Szihalmi Kemencés Falunapok 2016

Június 10-én pénteken, kezdetét vette a 2016-os Szihalmi Kemencés Gasztronómiai Fesztivál. A szervezők a rendezvény három napjára 7-8 ezer embert vártak, ahogyan azt korábban a heol.hu internetes hírportálnak nyilatkozták. A gasztronómiai versenyek mellett a látogatók a Szihalmi Fúvósokat, a Tobán Hagyományőrző Néptánc Egyesületet megtekinthetik valamint a határon túlról ide látogató testvértelepülések „követeivel” is találkozhatnak, és fellépőiket is megnézhetik. 

A meghirdetett színes programsorozat pénteken vette kezdetét. A "Családbarát Napon" főleg gyermekeknek szóló programok kaptak helyet, mint például Szajlai Szabolcs bűvész bemutatója a Művelődési Házban. A délután folyamán Nahóczki Péter Világ- és Európa bajnok íjász elbeszélését is meghallgathatták az érdeklődők a Butánban "megesett kalandjairól".

Az este, a nap zárásaként került sor a "Vacsora, ismerkedés, tánc, kötetlen beszélgetés a vendégekkel" programra, mely a rendezvény óriás sátrában zajlott. Stábunk szeretett volna képeket készíteni az állítólag több ezres vendégseregről is, akik részt vettek ezen a nyílt (!) rendezvényen, de sajnos példátlan módon inzultusba keveredtünk a helyszínen jelen lévő vendégek egy csoportjával, akik hevesen, helyenként erőszakosan tessékeltek ki minket a sátorból, segítségül hívva a létszámbeli fölényüket. Szerencsére tettlegességig nem fajult a dolog - néhány lökdösődést leszámítva - és a felfokozott hangulatú, alkoholmámoros mulatságban résztvevő vendégek, illetve önkormányzati képviselő (!) nem alkalmazott erőszakot stábunk egyetlen tagjával szemben sem, ám a megfelelő jogi lépéseket megtettük az ügy okán, mivel személyi szabadságunkat korlátozták erőszakos fellépésükkel, illetve munkánkat akadályozták, ezzel kárt okozva nekünk. A helyzet higgadt kezelése részben köszönhető a nyugalmat biztosító helyi körzeti megbízott rendőrnek is, aki korrekt felvilágosítást adott a nézeteltérés során a fotózást, videózást érintő hatályos törvényekről, jogszabályokról amikre hivatkoztak az inzultust provokáló vendégek, szervezők. Ám Hibásan!

A fesztivál második napján szintén több fellépő várta az érdeklődőket, köztük a szervezők által a "rendezvény arcának" nevezett Kiss Gábor, ismertebb nevén Farm Gábor, a Farm nevű reality show győztese is, aki a faluban lakik családjával. Mint ahogy arról korábban már interjút is készítettünk szüleivel a bekerülése után, amit ITT tekinthetnek meg.

A határon túli magyarok Szilice, Hadad, Véke, Kereknye és Téglás testvértelepülésekről érkeztek Szihalomra, a három napos fesztiválra, ahol több műsorszámmal is megörvendeztették az ez iránt érdeklődőket. 

15 órakor kezdetét vette a gasztronómiai verseny értékelése, a díjak átadása. Majd útjára indult a hagyományőrző lakodalmas, amelynek helyszínéül szolgált a Tájház, a Szihalmi Római Katolikus Templom és a fesztivál fő színhelye, a kemencés udvar. A lakodalmas menet a templomból visszaindulás előtt nem várt akadályba ütközött, ugyanis az időjárás sajnálatos módon rosszra fordult, és viszonylag hosszan tartó felhőszakadás nehezítette a programok zavartalan lezajlását. A menetben résztvevők eső előli "mentésében" stábunk is nagy erőkkel besegített, ám sajnos volt, aki az előző esti inzultusra hivatkozva, így reagált a segítségünk felajánlására:

Inkább csonttá ázok, mint hogy beüljek az autótokba.

(Így is lett. – a szerk.)

Szerencsére sokan nem így gondolkodtak, és így az emberek java része megúszta a hidegzuhanyt. Az eső elvonulása után pedig zavartalanul folytatódhatott a programsorozat, egészen az esti hagyományőrző lakodalmas lagziig, ami hajnalig tartott, és a résztvevők elmondása szerint kb. 700 vendég volt jelen, szemben az elvárt 1700-al, ám az óriássátor így is teljesen megtelt, és többen nehezményezték a résztvevők közül, hogy a kiszolgálás nehézkes volt a zsúfolt sátor okán. Ami érthető, hiszen az időközönként eleredő eső miatt mindenki a fedett sátorban keresett menedéket.

Sajnos a második napon nem tudtunk végig jelen lenni, mert időközben stábunkat felkérték, hogy a Mezőkövesdi Reptéren zajló Tour de Race gyorsulási versenyről is készítsünk riportot, amit ITT tekinthetnek meg.

A fesztivál harmadik napján, vasárnap a programok 9:30-kor kezdődtek, a Szihalmi Római Katolikus Templomban, az Ünnepi Szentmisével, majd egy szakmai beszélgetést követően a „kulturális együttműködésről”, a Tájházban volt megtekinthető a 20. század elejének tárgyalkotó népi kultúráját bemutató kiállítás, a Szikra kreatív alkotóinak bemutatásában. Bár az időjárás borongós és álmosító maradt, a programok rendben zajlottak le, és végül 13:00-kor kezdetét vette a búcsúebéd, majd azt követően a vendégek búcsúztatása.

Összességében elmondhatjuk hát, hogy a fesztiválra előzetesen elvárt 7-8 ezer embernek csupán kis része vett részt a rendezvényen, és sajnos az idő sem kedvezett a három napos rendezvénysorozatnak. És persze, mint minden közösségi rendezvény, ez sem maradt konfliktusok nélkül, ám az meglepetés volt, hogy éppen a sajtó munkatársaival keveredtek vitába a résztvevők, szervezők. (Persze ez annyira nem is meglepő, ismerve az önkormányzat bizonyos tagjainak a sajtó munkatársaival szemben tanúsított viselkedését – a szerk.) Ám akik jelen voltak, azok legtöbben jól érezték magukat, és elégedettek voltak a rendezvénnyel.

Sajnálatos módon a programsorozatra évről évre egyre kevesebben látogatnak ki, a helyiek száma pedig különösen alacsony. Ez betudható Bóta József Sándor, Szihalom polgármester kijelentésének, mi szerint:

Ez a falunap nem elsősorban a helyieknek szól, hanem a falu jó hírnevének szétvitelét hivatott szolgálni!

(Más egyebek mellett… – a szerk.)

Lényegtelen hát, a „vendégsereg” arányait vizsgálni. A fesztivál, mint eddig is, továbbra is megrendezésre fog kerülni, és a szervezők ígérete szerint a felkínált programok színezettsége és tárháza is nagyban növekedni fog, hogy a helyiek igényeit is kielégítse, ha csak részben is. A 2015-ben megrendezett fesztiválhoz képest már az idei is nagymértékű bővülést mutatott az imént említett szempontok tekintetében, ugyanis néhány hónapja, ahogyan azt megírtuk, (ITT) a helyiek nehezményezték a település programjainak egyszínűségét, és egy kerekasztal beszélgetésre volt szükség, hogy megvitassanak az önkormányzat képviselő a lakosággal több kérdést is e tekintetben. Bízzunk benne, hogy a megindult változás még bővülni fog, és mindenki, ha nem is teljesen, de elégedett lesz az évközi rendezvényekkel.