Tényleg eltűntek a fiatal írók?

Az utúbbi években sajnálatos módon a társadalom, és főleg a fiatalok egyre kevesebbet érdeklődnek a kultúra iránt. Sokan úgy gondolják, hogy a kultúra, a művészetek csak a régi idők íróinak, költőinek, festőinek a munkáinak az ismeretét és szeretetét jelenti. De ez közel sem ezt jelenti. Vajon tényleg nincs már a mai fiatalok között olyan réteg, akik érdeklődnek a kultúra iránt, és esetleg még művelik is azt? De igen! 

Az internet önmagában egy tökéletes lehetőség arra, hogy ez ember szinte mindenhez ingyen és azonnal hozzá jusson, a könyvektől kezdve a filmekig, mindenhez. Valamint tudjuk azt is, hogy a mai generációk, már szinte az interneten nőnek fel. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez mennyire egészséges, és mennyire nem. De éppen ezért, a net világa az, és azon belül is talán a Facebook, ahol a legkönyebben és leghamarabb fellelhetjük a kultúrát ma is aktívan művelő fiatalok bázisát. 

Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, csupán példának okáért a blogogereket tömörítő facebook csoportokra. Több ezres létszámú csoportokról beszélhetünk, ahol naponta százak cserélnek egymással linket, ötleteket, tapasztalatokat. Ezres olvasottságú bloggerek posztolják újabb és újabb írásaikat, ezzel szintén alkotásra vagy éppen csak olvasásra sarkalva kortársaikat. Hogy néhány olyan oldalt említsünk, ami ingyenesen biztosít lehetőséget a bloggereknek gondolataik kifejtésére és publikálására, tekintsük meg a blogspot.hu oldalt, vagy éppen az angol, de magyar felületet is biztosító wattpad.com -ot. Utóbbi egyébként több nagysikerű, napjainkban befutott tini regénynek adott otthont, mielőtt azokat az olvasóik, majd a kiadók felfedezték volna. Ilyen például az Anna Todd által írt Miután-sorozat is, amely a regény kategórián belül az úgynevezett fanfiction alkategóriába tartozik. 

Igen, ugyan is a blogok és bloggerek világa cseppet sem olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnánk. Elkülöníthetünk személyes tartalmú blogokat, a szó konzervatív értelmében. Ez a klasszikus blog. De megjelentek olyan blogok is, ahol a bloggerek regényük fejezeteit közlik nap, mint nap, és várják, hogy olvasóik komentekkel árasszák el őket, hogy minél jobban tudják írni történetüket. Hogy mennyire jó vagy rossz, hogy egy író kiszolgálja az olvasóit, arról megoszlanak a vélemények. 

Tehát az ilyen blogokon belül beszélhetünk az említett fanfictionokról, ahová az Anna Todd által írt sorozat is tartozik. Ez a típus azt jelenti, hogy az írója egy létező híresség életét foglalja történetbe. Az írásban ha például egy énekes a főszereplő, lehet, hogy ugyan úgy híres énekes lesz, de az is lehet, hogy csak egy egyszerű hétköznapi srác vagy lány. Csupán a név az, ami meg marad. Egy-egy híresség rajongói pedig sáskaként repülnek rá a kedvencükről szóló fiktív történetekre. Anna Todd regénye egyébként a világhírű fiú banda, a One Direction ikonikus tagjáról, Harry Stylesról, és egyetemi éveiről szól, forró erotikát, vulgaritást és fordulatokat nem nélkülözve. Az alkotásból egyébként hamarosan film is készül, melynek főszerepét a pelyták szerint Harry Styles fogja játszani. Tehát önmagát. Kissé bizar. 

Általánosságban elmondhatjuk tehát, hogy a mai fiatalság nem érdektelen a kultúrával szemben, és műveli azt meglehetősen aktívan. Talán nem olyan elterjedt, mint évekkel ezelőtt, de ma is meg van az a réteg, akik éltetik és mozgatják az alkotás folyamatát. 

Írásomban még csak a jéghegy tetejét érintettem, hiszen ez a világ is, mint annyi sok más, szinte kiismerhetetlen teljes egészében. Csak akkor láthat bele az ember a blogok, regények, verseseket közlő oldalak és íróik világába, ha maga is elmerül benne. Csak ajánlani tudom. Nagy levegő, aztán előre!